Lijmverbindingen worden bijna altijd gedaan met witte houtlijm. Voor het aanbrengen van de lijm, de oppervlakken opruwen (b.v. krassen met grof schuurpapier) en goed vet- en stofvrij maken.Wanneer je de lijm ruim opbrengt en je klemt de te verlijmen delen op elkaar, is het niet te vermijden dat er lijm uit de verbinding wordt geperst. Wanneer je dit laat opdrogen, is het moeilijk te verwijderen.
Beter is het de nog natte lijm meteen met een natte tandenborstel te verwijderen en direct met keukenpapier te drogen. Na doordroging licht opschuren en er is niets meer van te zien.Voor buitenmeubels kan je beter constructielijm (‘bruislijm’) gebruiken. Bruislijm heeft een aantal voor deze toepassing zeer nuttige eigenschappen:– de hechting is erg goed, ook op ‘moeilijke’ oppervlakken zoals de coating van betonplex;
– de lijm zet na opbrengen uit (een beetje zoals purschuim), zodat alle oneffenheden in de verbinding worden opgevuld,
met als resultaat een sterkere verbinding;
– de lijm is na uitharden watervast, wat in het geval van een buitenmeubel gewenst is.
Er is ook een nadeel: qua hechting maakt bruislijm geen onderscheid tussen meubelonderdelen en je vingers. Zit er eenmaal lijm aan je vingers (of aan je kleren), dan kun je het er, voorzover wij weten alleen af krijgen met aceton.Na uitharding kun je overtollige lijm met een mesje wegsnijden en schuren. Geen drama, maar werk er voorzichtig mee.
Lijmresten verwijderen
Wanneer je (witte hout)lijm ruim opbrengt en je klemt de te verlijmen delen op elkaar, is het niet te vermijden dat er lijm uit de verbinding wordt geperst. Wanneer je dit laat opdrogen is het moeilijk te verwijderen.
Beter is het om de nog natte lijm meteen m.b.v. een tandenborstel en water te verwijderen en direct met bijv. keukenpapier te drogen.Na doordroging licht opschuren en er is niets meer van te zien.Panelen verlijmen
Wanneer het moeilijk is om twee te verlijmen delen mooi gelijk te krijgen, kun je de kanten van de panelen die tegen elkaar komen, “breken” of een zgn “vellingkantje” geven.
Ongelijkheid valt dan minder op. (Dit is een veelgebruikte truc, bijvoorbeeld bij planken vloeren.)Strijkbout
Zeker bij zacht hout ontstaan na aanklemmen met lijmtangen vaak deuken of moeten. Dit kun je voorkomen door tussen materiaal en tang een plankje te plaatsen om de druk over een groter vlak te verdelen.
Zijn er toch deukjes ontstaan, dan kun je die vaak nog ‘ophalen’ met een vochtige doek en een strijkbout. Niet te hoge temperatuur, en niet te lang, anders krijg je schroeiplekken.