Voor een professioneel resultaat besteed je aandacht aan de afwerking. De voorbehandeling is belangrijk maar dit geldt ook voor de afwerking zelf.

Met deze tips zet je jezelf alvast op voorsprong. Misschien wil je gaten wegplamuren. Niet alle soorten plamuur zijn even geschikt. Welke volgorde kan je het beste aanhouden bij lakken? En bij spuitwerk? En waar moet je dan aan denken?

Volgorde

Panelen voorbehandelen (op maat zagen, kanten breken en schuren) dan in de grondverf en aflakken.

Wel opletten dat te lijmen vlakken niet worden meegelakt. Vervolgens het meubel monteren en eventueel de buiten/bovenzijde nog eenmaal aflakken.
Wanneer het meubel wordt gespoten kun je de volgorde omdraaien: eerst (gegrond) monteren en dan (laten) spuiten. Wel even de achterwand verwijderen, dichte vakken zijn moeilijk te spuiten.

Plamuren

Gebruik 2 komponenten polyesterplamuur. Voordeel is dat het niet krimpt, keihard wordt en een korte uithardingstijd heeft.

Een keer een beetje ruim aanbrengen en vlak schuren.

tips-mdf-lakdraagfolie

Lakken / verven

Wanneer je je meubel in een dekkende kleur wilt lakken of spuiten, en de constructie laat het toe, dan is MDF het ideale materiaal, eventueel de versie met lakdraagfolie of wat in de tabel ‘gelakt’ heet. Dit is mdf waarop al een grondlaag zit. dat scheelt schuren en gronden. Is je meubel gemaakt van een mooie massieve houtsoort of multiplex, dan zul je waarschijnlijk kiezen voor een blanke lak of beits. Wat je ook kiest, de werkwijze is vergelijkbaar.

Materiaal

Gebruik goed materiaal: kwasten/rollers en lak. Voor een mooi resultaat is de voorbehandeling cruciaal! Zorg dus dat oppervlakken en kopse kanten goed zijn geschuurd (K180-220), KANTJES BREKEN, na de eerste laag (eventueel grondverf) goed laten drogen, weer glad schuren, stofvrij maken en een tweede en eventueel een derde laag opbrengen. Het mooiste lakresultaat krijg je met een -velours-verfroller.

Eko tips en links

Natuurlijke finish producten

Met de onderstaande producten hebben we zelf goede ervaringen. Heb je goede andere tips? We plaatsen ze graag.
olie en was: website van producent Auro
zepen: website van producent Linova
schilderen: tips van Millieucentraal

Leave a Reply